Laleaua de Cazane


Laleaua de Cazane (Tulipa hungarica)

Tulipa hungarica este o planta endemica protejata de lege,creste doar pe versantii abrupti si insoriti din Cazanele Dunarii,de pe versantul sarbesc Veliki Strbač, din Cazanele Mari, pot fi zarite, in luna aprilie, doar din barca sau vapor.

Luna aprilie este perioada în care Cazanele Dunării devin principalul punct de atracţie atât al turiştilor cât şi al biologilor români, bulgari, sârbi etc. Spectacolul şi fascinaţia Cazanelor Dunării este reprezentată în această perioadă de „Laleaua de Cazane”, această floare unică în Europa şi în lume revenind la viaţă şi dând culoare, viaţă şi splendoare versanţilor abrupţi ai munţilor Almăj.

Este întâlnită doar în zona Cazanelor, judeţul Mehedinţi, pe versanţii inaccesibili ai masivului Ciucarul Mare. În zone limitată, poate fi găsită şi pe malurile sârbeşti

Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbenă, fără miros. Florile sunt dispuse în vârful unui lujer care creşte în mijlocul a 3-4 frunze mari, glaucescente.

În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Conveţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat in teritoriul parcului natural Porţile de Fier.