sâmbătă, 24 decembrie 2011

Cazanele Dunarii din Romania

Clisura Dunării vrea să devină brand turistic european

Eşelniţa, Dubova şi Mraconia ar putea deveni destinaţii turistice europene. Autorităţile şi mediul de afaceri vor să facă din Clisura Dunării un brand al judeţului Mehedinţi şi al României, prin promovarea turismului de croazieră.
Clisura Dunării reprezintă una dintre cele mai spectaculoase părţi ale traseului danubian, cuprinzând peisaje de o frumuseţe rară. Zona se întinde între Moldova Nouă şi Gura Văii, părţile cele mai frumoase fiind Orşova şi „Cazanele Dunării“ de pe raza localităţilor Eşelniţa şi Dubova.
Pe traseu pot fi admirate obiective turistice, cum ar fi Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peştera Ponicova, Mănăstirea Mraconia etc. Peisajul este mirific. Pe de o parte, muntele stâncos, cu parcurile şi rezervaţiile naturale, cu pădurile seculare protejate, având plante şi păsări unice în lume, iar pe de alta, firul leneş al Dunării. În 2008, Clisura Dunării a primit titlul de Destinaţie europeană de excelenţă. În concordanţă cu Strategia Dunării, autorităţile şi mediul de afaceri au hotărât să transforme Clisura într-un brand turistic al judeţului Mehedinţi.
Pe de o parte, zona este bogată în tradiţii şi are o moştenire culturală foarte valoroasă. Pe de altă parte, este confirmată starea de marginalizare a acestei zone din cauza investiţiilor reduse, a subcapitalizării şi a incapacităţii de a atrage investiţii. Potenţialul turistic al Dunării a început să fie valorificat din 2007, când România a luat faţa Bulgariei şi Serbiei în ceea ce priveşte croazierele turistice pe fluviu. Potrivit datelor oficiale ale Balkan Travellers, peste 140.000 de pasageri călătoresc la bordul a peste 400 de nave de croazieră pe Dunăre. Aceleaşi statistici arată că în România sunt în circuitul turistic zece porturi la Dunăre, unde navele opresc, într-un an, de peste 1.000 de ori. Majoritatea pasagerilor care călătoresc la bordul navelor de croazieră pe Dunăre sunt străini, întrucât un astfel de produs este foarte slab promovat în România.

Strategie unitară de dezvoltare

În arealul judeţului Mehedinţi, croazierele cu plecare din Orşova revitalizate din 2007 sunt deservite de trei ambarcaţiuni particulare, care au un program adaptat turiştilor, putând acosta la pensiunile din zona Clisurii - doar trei dintre ele deţin însă pontoane, mobile sau fixe. Totuşi, s-au făcut paşi importanţi pentru o strategie comună de dezvoltare. În iunie 2009, la Budapesta a fost creat Consiliul european al oraşelor şi regiunilor dunărene, din care face parte şi judeţul Mehedinţi. În 2010, la Drobeta Turnu Severin a fost creat un Birou al Dunării, similar celui de la Ulm (Germania), pentru dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor economice, comerciale, turistice, culturale şi ştiinţifice cu oraşele şi regiunile dunărene. În 2011, a luat fiinţă Clusterul pentru un turism durabil şi inovativ (Turinn), promovat de Asociaţia de Promovare a Turismului Mehedinţi (APTMH). Printre iniţiatori se numără pensiuni, agenţii de turism, IPA CIFATT Craiova, Ministerul Turismului, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, dar şi reprezentanţii IMM-urilor, autorităţilor locale şi mediului universitar.
Iniţiativa porneşte de la ideea că în Mehedinţi este necesară crearea unui brand al Clisurii Dunării. Printre altele, clusterul îşi propune să sprijine întreprinzătorii din turism pentru dezvoltare şi accesarea de fonduri comunitare, pentru promovarea turismului de croazieră, al cicloturismului şi ecoturismului. Totodată, această iniţiativă îşi propune modernizarea infrastructurii în general (căi rutiere, alimentare cu energie electrică, apă, canalizare) şi pentru promovarea de forme şi produse turistice noi: turism de weekend, cultural, balnear, etnofocloric, sportiv etc. Toată zona va avea o bază de date comună, care va funcţiona ca un nod de reţea în alegerea oricărei destinaţii din zona Clisura Dunării şi promovarea acesteia în oglindă pentru spaţiul transfrontalier învecinat. Centrul se va numi Centrul de Informare şi Promovare turistică Clisura Dunării (CIPTCD), iar regiunea transfrontalieră va fi promovată în Europa.




Cazanele Dunarii
Va invit la o croaziera prin Cazanele Dunarii si pescuit sportiv.









Va invit la o croaziera prin Cazanele Dunarii si pescuit sportiv.
Tel : 0722.349.388.- Mobil : 0746.737.668.E-mail: sorin.costescu@gmail.com
Cazanele Dunarii sunt peisaje de balada si legenda unice in Europa si pe mapamond.Cazanele Dunarii sunt o creatie a lui Dumnezeu ce merita vazute ramind cu amintiri pline de farmec si frumusete.Tel : 0722.349.388.Mobil : 0746.737.668. Profilul pe GOOGLE+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu